YH-utbildningar

YH-utbildningar eller yrkeshögskoleutbildningar kallades tidigare för kvalificerad yrkesutbildning och är ett alternativ till vanliga universitet och högskolor. Det som skiljer dem åt är att yrkeshögskolor samarbetar med näringslivet och anpassar sig efter branschbehov i samtid och nära framtid.

YH-utbildningar – framtidens utbildningsform

Det som gör YH-utbildningar så effektiva är inte bara deras marknadsanpassning utan att de även är kortare än traditionella universitetsutbildningar samt att de varvar teori med praktik.

Vi är alla individer och lär oss bäst på olika sätt. Är du någon som kämpar lite mer med teoretiska ämnen så finns det fantastisk läxhjälp att få men det kan även vara skönt att så mycket som en tredjedel av utbildningen är praktik.

Du behöver gymnasiekompetens för att ansöka till en YH-utbildning och de flesta av utbildningarna ligger på 1-2 år. Utbildningarna är kostnadsfria och studiemedelsberättigande. Det är inte alltid lätt att hitta rätt utbildning på universitet och högskola. YH-utbildningar leder snabbare till jobb och kan vara ett bra alternativ för dig som kommer direkt från gymnasiet men också för dig i vuxen ålder som vill sadla om.

Populära YH-utbildningar

Några av de mest populära utbildningarna under de senaste åren är bland annat vårdadministratör, tandsköterska, redovisningsekonom och löneadministratör.

Yrkeshögskolor finns över hela Sverige och erbjuder också utbildningar till mer praktiska arbeten såsom lokförare, byggnadsingenjör, yrkesfotograf, system- och nätverkstekniker samt många fler.

När du hittat den utbildning som passar just dig så skickar du in din ansökan direkt till skolan. Det varierar vad som bör medfölja din ansökan men vanligt är betyg, personligt brev och kanske också arbetsprov och arbetsintyg.

Urvalsprocessen kan också variera beroende på skola men de går mycket efter betyg och tidigare erfarenhet. Ibland sker också en intervju eller ett skriftligt prov.

YH-utbildningar har funnits sedan 2009 och bara ökat i urval samt popularitet. Idag finns över tusen olika YH-utbildningar att söka i Sverige.

consulting