Utbildning i Sverige – då och nu

Förr i tiden var det inte lika självklart att man skaffade sig en utbildning som det är i Sverige idag. Enligt skolverket går hela 98 procent av eleverna vidare till en gymnasial utbildning direkt efter nian. Annat var det förr i tiden. År 1960 tog endast 10 procent av gymnasieeleverna studenten, till exempel.

Sedan 1200-talet har vi haft formella utbildningar, då i form av grundskola. Akademiska utbildningar har vi haft sedan Uppsala universitet slog upp portarna (för män) år 1477 och gymnasieskolor har funnits sedan 1600-talet. Så sent som 1874 uppkom den första gymnasieskolan för flickor. I slutet av 1800-talet fick flickor och pojkar utbilda sig i samma lokaler, innan dess hade samkönade gymnasieskolor inte existerat.

Att utbildning har blivit en självklarhet för så många i Sverige har bidragit till ett framgångsrikt och hållbart samhälle. Alla ska ha rätt till utbildning, vilket inte alltid har varit normen. Utbildning har tagit oss från järnvägar till motorvägar, och tillbaka till järnvägar igen. Den har tagit oss från brevlådor till mejl-inkorgar, från häst och vagn till bilar och från bilar till rymdskepp. Den låter oss dessutom färdas mellan tid och rum, från framtiden till dåtiden, och tillbaka igen.

consulting